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  1. 瀬木学園紀要
  2. 第3号

油脂との加熱処理による澱粉の特性変化と澱粉種、油脂種、加熱温度との相互関係

https://mizuho.repo.nii.ac.jp/records/79
https://mizuho.repo.nii.ac.jp/records/79
47c6baa5-6d9c-4442-b110-ade0d5519ac0
名前 / ファイル ライセンス アクション
KJ00005571719.pdf KJ00005571719.pdf (635.2 kB)
Item type 紀要論文(ELS) / Departmental Bulletin Paper(1)
公開日 2009-03-31
タイトル
タイトル 油脂との加熱処理による澱粉の特性変化と澱粉種、油脂種、加熱温度との相互関係
タイトル
タイトル Effect of Heat Treatment in Oil on Starch Properties and Its Inter-relation among Starch Species, Oil Species and Heat Temperature
言語 en
言語
言語 jpn
キーワード
主題 油脂 熱処理 澱粉 加熱温度
キーワード
主題 commercial oil, heated treatment, property change of starches, wet heat-treatment amylo-maize
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ departmental bulletin paper
ページ属性
内容記述タイプ Other
内容記述 P(論文)
記事種別(日)
原著
論文名よみ
その他のタイトル ユシトカネツショリニヨルデンプンノトクシツヘンカトテンオウンシュ、ユシシュ、カネツオンドトノソウゴカンケイ
著者名(日) 伊藤, 友美

× 伊藤, 友美

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伊藤, 友美

ja-Kana イトウ, トモミ

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松井, 秀親

× 松井, 秀親

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松井, 秀親

ja-Kana マツイ, ヒデチカ

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大脇, 一輝

× 大脇, 一輝

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大脇, 一輝

ja-Kana オオワキ, カズテル

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安達, 卓生

× 安達, 卓生

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安達, 卓生

ja-Kana アダチ, タクオ

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山田, 哲也

× 山田, 哲也

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山田, 哲也

ja-Kana ヤマダ, テツヤ

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著者名よみ イトウ, トモミ

× イトウ, トモミ

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マツイ, ヒデチカ

× マツイ, ヒデチカ

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オオワキ, カズテル

× オオワキ, カズテル

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アダチ, タクオ

× アダチ, タクオ

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ヤマダ, テツヤ

× ヤマダ, テツヤ

WEKO 192

ヤマダ, テツヤ

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著者名(英)
識別子Scheme WEKO
識別子 189
姓名 ITO, Tomomi
言語 en
著者名(英)
識別子Scheme WEKO
識別子 280
姓名 MATSUI, Hidechika
言語 en
著者名(英)
識別子Scheme WEKO
識別子 335
姓名 Owaki, Kazuteru
言語 en
著者名(英)
識別子Scheme WEKO
識別子 281
姓名 ADACHI, Takuo
言語 en
著者名(英)
識別子Scheme WEKO
識別子 192
姓名 YAMADA, Tetsuya
言語 en
著者所属(日)
人間科学部人間科学科
著者所属(日)
名城大学農学部
著者所属(日)
名城大学農学部
著者所属(日)
名城大学農学部
著者所属(日)
名城大学農学部
著者所属(英)
en
Department of Human Sciences
著者所属(英)
en
Faculty of Agriculture, Meijo University
著者所属(英)
en
Faculty of Agriculture, Meijo University
著者所属(英)
en
Faculty of Agriculture, Meijo University
著者所属(英)
en
Faculty of Agriculture, Meijo University
抄録(英)
内容記述タイプ Other
内容記述 Eleven species starches (normal-maize, waxy-maize, amylo-maize, wet-heat-treatment amylo-maize, wheat, normal-rice, waxy-rice, potato, sweet-potato, cassava and sago) were heated in two kinds of commercial oil (Canola (Nissin Oil Co.) (triglyceride) and Econa (Kao Co.) (diglyceride)) at three different temperature (150℃, 130℃ and 20℃) for 1h.After heat treatment, the excess oil was removed from starch-oil mixture by specially designed centrifugation. Amount of the absorbed oil on starch granules was calculated upon the reduced weight of the starch sample after extract treatment with ether. Amount of the incorporated oil (strongly bounded to starch) was calculated upon the oil amount extracted with chloroform-ethanol mixture, by the method of high temperature gas chromatography (DB-1ht capillary column).The results are following: In any case, starch granules held its original figure after heat treatment. Concerning absorbed oil, rice starch showed the highest amount among 11 starch species in all cases that were combination of oil species and temperature condition. On the contrary, potato starch showed the lowest amount under all conditions. In almost cases, treatment temperature was the lower, the absorbed oil amount was the higher.Comparing diglyceride oil with triglyceride oil, the former was far more absorbed on any species of starch. This tendency was more remarkable in the incorporated oil cases. Expect potato (not detected), the amount of diglyceride was double or more than that of triglyceride in all cases.The result of Iodine color reaction showed that amylose was more degraded in diglyceride than in triglyceride. However, the result of GPC showed that amylose of amylo-maize was more degraded in triglyceride. Similar tendency was observed in the case of amylopectin of waxy-maize and waxy rice.It is assumed that this degrading behavior difference between triglyceride and diglyceride on starch might be caused by penetrating ability into starch granule, and this ability might be affected with the hydrophilic/hydrophobic ratio of the both oils, which might contribute starch-oil interaction.
雑誌書誌ID
収録物識別子タイプ NCID
収録物識別子 AA12198829
書誌情報 瀬木学園紀要

号 3, p. 8, 発行日 2009-03-31
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Ver.1 2023-05-15 08:26:57.616521
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